przez aGa 2007-12-26, 00:48
Skąd ja to znam? Tabletki antykoncepcyjne nie u każdej kobiety łagodzą ból - biorę juz jakiś czas, pierwsze dwa - trzy cykle po przerwie są jakby lżejsze, a później wszystko wraca do "normy" - ból brzucha, kręgosłupa, wrażenie, że nogi się pode mną uginają... standard. Staram się ograniczać kawę i czarną herbatę, nie ryzykuję też zielonej (ponoć także zawiera teinę, która skurcza naczynia krwionośne chyba), piję dużo ziółek (napar z kopru włoskiego i anyżu - lubię smak no i zapobiega wzdęciom), mój lekarz kiedyś zalecił branie rano i wieczorem po jednej tabletce leku zawierającego ibuprofen - zaczynając jednak już dwa dni przed okresem- podobno to też rozkurcza "na zapas". Czasem jest lepiej, ale nie oszukujmy się - od wielu lat (od początku) może raz, czy dwa nie czułam w te dni NIC. Reszta to zawsze
koszmar. Aaa! Czytałam też gdzieś, że nie powinno się termoforem ogrzewać brzuszka, tak jak i nie brać gorących kąpieli, bo to może jeszcze sprawę pogorszyć. Pozdrawiam ciepło i życzę siły na te ciężkie dni.