Bóle menstruacyjne

Bóle menstruacyjne

Postprzez karolina 2007-12-14, 00:40

Jak radzicie sobie z bolesnymi miesiaczkami, macie jakies domowe, sprawdzone sposoby?
karolina

Postprzez Lacrima 2007-12-19, 23:58

Ja sie z tym mecze. :( Nawet w trakcie brania tabletek anty bol byl silny (a podobno niweluja bol?). Nie pomagaja mi niestety zadne domowe sposoby. Jestem zdana na ketonal. Ale jesli chodzi o domowe sposoby, mozesz sprobowac:
-oklad (w zaleznosci od odczuwanej ulgi: chlodny lub cieplejszy - nie goracy)
-delikatny masaz
-picie naparu z rumianku lub miety (w trakcie okresu a takze przed)

Moze to pomoze. :)
Lacrima

Postprzez Iguana 2007-12-20, 17:27

Ehh.. Odwieczny problem kobiet.. J/w okłady, masaż, dodam jeszcze, że wazne sa dni przed okresem - na pare dni przed warto unikac wiekszych ilosci kawy i alkoholu, papierosow, soli, a najlepiej zrezygnowac z tego, bo moga zatrzymywac wode w organizmie i potegowac ból. Pij rumianek, zielona herbate i inne ziółka. Ponoc tez branie rutinoscorbinu pomaga, ale sama nie
sprawdzalam, wiec nie wiem (pewnie przy dluzszym braniu). Efekt nie bedzie spektakularny, ale moze troche pomoc. W ostatecznosci ketonal, zas na smutki czekolada i spacer. :)
Iguana

Postprzez Honey ;) 2007-12-21, 22:50

Jak to milo ze nie jestem sama... :) i ze mnie rozumiecie... Na bol mojej kolezanki mama, pielegniarka polecila mi male grzane piwko, gdyz dziala rozkurczowo i moczopednie... ale w takim wypadku stalabym sie alkohliczka, ale czasami skusze sie i pomaga :) ziolka pilam, ale jakos nie odczulam poprawy :( ibuprom max czasami nie dziala... i najgorsze sa moje nastroje, ktore dodatkowo wyglad w lustrze dobija... wygladam i czuje sie wtedy jak bak ;) mam brzydka cere i w ogole jestem w stanie rozpaczy, kloce sie z facetem... ehhh... wlasnie
tak sobie mysle, ze moze trzeba o siebie zadbac przed okresem, wlasnie zmienic diete na lzejsza... bo ja przed okresem mam wilczy apetyt i jem bardzo duzo...
Honey ;)

Postprzez Amorek 2007-12-24, 01:17

Co do wilczego apetytu - mam tak samo... Nie wazne ile zjem, za chwile znowu jestem glodna. No i slodycze (na ktore w "normalne" dni staram sobie nie pozwalac), ktore pochlaniam wtedy kilogramami. Widac mam takie zapotrzebowanie. Podczas okresu, nie wygladam tez zbyt pieknie, jestem spuchnieta, ale zauwazylam u siebie pewna prawidlowosc... W trakcie okresu przesadnie o siebie dbam - robie wtedy peelingi, maseczki i inne cuda. :)
Amorek

Postprzez Lea 2007-12-26, 00:00

Ja mam podobnie z tymi bolami, ale moze nie az tak drastycznie :) Ibuprofen 2x pomaga + lezenie w lozku do gory nogami :) i termofor na brzuch, :) ale nie powiem 1 dzien mam najgorszy. Paralizuje mi praktycznie caly dzien, gorzej jak jestem w szkole, a dojazd do domu jest koszmarem. :(
Lea

Postprzez aGa 2007-12-26, 00:48

Skąd ja to znam? Tabletki antykoncepcyjne nie u każdej kobiety łagodzą ból - biorę juz jakiś czas, pierwsze dwa - trzy cykle po przerwie są jakby lżejsze, a później wszystko wraca do "normy" - ból brzucha, kręgosłupa, wrażenie, że nogi się pode mną uginają... standard. Staram się ograniczać kawę i czarną herbatę, nie ryzykuję też zielonej (ponoć także zawiera teinę, która skurcza naczynia krwionośne chyba), piję dużo ziółek (napar z kopru włoskiego i anyżu - lubię smak no i zapobiega wzdęciom), mój lekarz kiedyś zalecił branie rano i wieczorem po jednej tabletce leku zawierającego ibuprofen - zaczynając jednak już dwa dni przed okresem- podobno to też rozkurcza "na zapas". Czasem jest lepiej, ale nie oszukujmy się - od wielu lat (od początku) może raz, czy dwa nie czułam w te dni NIC. Reszta to zawsze
koszmar. Aaa! Czytałam też gdzieś, że nie powinno się termoforem ogrzewać brzuszka, tak jak i nie brać gorących kąpieli, bo to może jeszcze sprawę pogorszyć. Pozdrawiam ciepło i życzę siły na te ciężkie dni.
aGa

Postprzez Senso 2007-12-27, 01:15

Na bolesne okresy najlepszy jest ruch, sprawdzone na mnie samej - jako nastolatka czasem az skrecalam sie z bolu, dopoki pani doktor nie kazala mi sie zaczac chodzic na dluuuuugie spacery wlasnie podczas okresu. Przeszlo bez sladu. Jaki dokladnie jest tego mechanizm nie pamietam, ale dziala. :)
Senso

Re: Bóle menstruacyjne

Postprzez EwaR 2009-09-17, 10:00

Od roku doskwierały mi silne bóle menstruacyjne, z którymi nie potrafiłam sobie poradzić. Lekarze bezskutecznie próbowali mi pomóc. Powoli zaczęłam godzić się z zaistniałą sytuacją, nie mając nadziei na poprawę.

Jakie było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że wcale nie musi tak być! W ubiegłym roku mój brat namówił mnie, bym spróbowała produktu Vemma, "żeby przekonać się, czy poczuję się lepiej." Nic mu nie mówiłam o swoich comiesięcznych problemach.
To niewiarygodne, ale w kolejnym miesiącu nic mnie nie bolało.
Jakby tego było mało, moja skóra od lat nie wyglądała tak dobrze, jak teraz.

Musiałam to napisać i opowiedzieć Wam o tym. Vemma jest cudowna!"
EwaR

Re: Bóle menstruacyjne

Postprzez Gocha 2010-04-20, 11:49

Stary temat, ale macie tu fajne sposoby na radzenie sobie z tymi meczacymi dniami :). Ja zawsze radzilam sobie z tym problemem srodkami przeciwbolowy, ale od jakiegos czasu czyta sie ciagle o lekach rozkurczowych np takich jak buscopan, ze tylko takie powinno sie brac. Czy faktycznie korzystacie z takich lekow, moze uda mi sie zmienic swoje przyzwyczajenia. Najbardziej podoba mi sie rada z cieplym piwkiem, choc ja zdecydowanie wole zimne, ale moze cieple z sokiem imbirowym nie byloby takie zle :), skoro daloby rade sobie z naszymi bolami. Na razie mam faze obzarstwa, robie sie juz wielka :), no i juz czuje, ze zbliza sie ten czas do mnie wielkimi krokami, grrr.
Gocha

Powrót do Inne tematy

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości